Tags

,

Törmäsin viime syksynä (muistaakseni) Imagen juttuun, jossa kerrottiin ilmiöstä nimeltä ASMR, autonomous sensory meridian response. Sillä tarkoitetaan tietyistä äänistä syntyvää erittäin miellyttävää kihelmöintiä ja rentoutumista. Juttua lukiessa tuntui, että lamppu syttyi päässä: viimeinkin tälle on nimi, ja muutkin kokevat tätä!

Muistan jo varsin varhaisesta lapsuudesta, että tiettyjen ihmisten puheääni oli miusta jotenkin kylmiä väreitä herättävä, mutta positiivisella tavalla. Äänessä oli jotain rauhoittavaa ja keskittymään auttavaa. Muistan eräänkin puhelinmyyjän, joka sinänsä kyseli ihan tavallisia, muun muassa sitä, että minkä ikäinen olen, ja että voisinko pyytää vanhemman puhelimeen. Olin tuolloin ehkä 11 tai 12. Samoin yläasteella erään opettajan selitys siitä, miten mindmap tehdään on jäänyt mieleeni. Niitä ajattelemalla voin tuottaa itselleni rentouttavia kylmiä väreitä.

Tässä vaiheessa korostan, että minulle näissä tuntemuksissa tai “väristyksissä” ei ole mitään seksuaalista, vaan tunne liittyy puhtaasti rentoutumiseen ja turvallisuuden tunteeseen. Yleisestikään asmr ei ole seksuaalinen juttu, vaikka välillä siitä käytetäänkin ilmausta “aivo-orgasmi”. Monia rentoutus- ja kuiskutteluvideoiden kuunteleminen auttaa nukahtamaan. Miulle tuli mieleen vähän pöljä vertaus, mutta itselleni asmr-väristys on eräänlainen henkinen nukanpoistaja. 😀 Stressaantuneena saattaa tuntua, että olo on jotenkin “kulmikas” tai epätasainen, ja sitten kun kuuntelee väristyksiä aiheuttavaa ääntä tai ajattelee jotain triggeriä, ne väristykset tuntuvat ikäänkuin silittävän ihoa ja koko olemusta, ja sen jälkeen on paljon rauhallisempi olo.

Osa ihmisistä ei tunne ollenkaan näitä väristyksiä, ja päinvastoin saavat todella negatiivisia ja raivostumisen tunteita videoista, joissa puhutaan hiljaa kuiskien, maiskautellaan huulia tai rapistellaan muovipakkauksia. Välillä jotkut kommentoivat aika ilkeästikin, että ihan sairasta paskaa kuunnella tuommoisia, ja että kyllä pitää olla vikaa, jos tuosta tykkää, ainoa oikea reaktio on just inhota mokomaa kuiskimista. Noh, mitäpä tuohon voi sanoa. Minä en tykkää jazzista tai suomalaisesta huumori-iskelmästä, molemmat vituttaa, mutta en silti väitä, että niiden kuuntelijat ovat väärässä. Joku tykkää, joku ei, ja en pidä omia mieltymyksiäni sen arvokkaampina.

Itselleni parhaat triggerit ovat enimmäkseen äänellisiä, eli jonkin tietyn äänen kuuleminen toimii hyvin. Jostain syystä tietynlainen ohut/kirkas, mutta matala naisääni on rentouttava, ja vielä parempi, jos tämä puhuu hieman venäläisellä tai itä-eurooppalaisella aksentilla. Esimerkiksi tämä nainen, Vika, puhuu juuri sellaisella äänellä ja korostuksella, joka toimii miulle kuin häkä. Itse video ei edes ole asmr-video, vaan yleinen päivitys, mutta toimii yhtä kaikki.

 

 

Toisinaan myös tietynlaiset käsiliikkeet tai eleet auttavat keskittymään ja rentoutumaan. Tässä on yksi suosikeistani, ja tässäpä oppii samalla viikkaamaan pyykkejä nätisti. Videokanava GentleWhispering on yksi youtuben tämän hetken suosituimmista ja tunnetuimmista asmr-kanavista. Marian äidinkieli on venäjä, joten tuossakin tietty aksenttilisä auttaa rentoutumaan.

 

 

Että tämmöstä tällä kertaa. Näitä onkin hyvä soittaa taustalla, kun maksaa Kelalle takaisinperintänä asumislisää. Enpä tajunnut yhtä lappua sitten lueskella sen tarkemmin, kun luulin, että on vain se päätös asumislisästä, eikä viimeisellä, neljännellä sivulla lue enää mitään tärkeää… Noh, kaikkea oppii.

Advertisements